Wie ben ik

 

Ik ben Manon de Boois, al 26 jaar heb ik ervaring als dietist, waarbij ik werkzaam ben geweest in het ziekenhuis en de thuiszorg.  Sinds 2008 werk ik als zelfstandig gevestigd dietist Alle werkplekken zijn leuk als dietist. Invloed van voeding op de gezondheid en bij ziekte en medicatiegebruik blijft inspireren. In 1992 ben ikin Amserrdam afgestudeerd als dietist, In 2013heb ik de opgeleid orthololeculaire voedinsgleer en geneesknundige afgerond. Waarna ik mij heb aangemeld bij het MBOG.  

 

Mijn specialisatie ligt in de behandeling van:  

 

Maag- en darmproblemen

Maag- en darmproblemen als obstipatie en spastische darm/ prikkelbaardarmsyndroom ( PDS). Om die rede ben ik  ( staat er nu 2 keer in) actief lid van het etwerk dietisten MDL ( maag- darm en leverziekten van de beroepsvereniging voor dietisten ( NVD).  Met als aandachtsgebied PDS en IBD ( ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa). Mensen met PDS geven aan dat voeding klachten kan geven. Samen nagaan of andere voeding deze klachten kan verminderen is een uitdaging met resultaat. De methoden die daarbij gebruikt kunnen worden zijn het eliminatiedieet of FODMAP dieet.   

 

PCOS

PCOS gaat vaak gepaard met insulineresistentie. Afvallen is dan vaak moeilijk.Om dit op een verantwoorde manier voorelkaar te krijgen is een andere samenstelling van de voeding nodig. Dit zo aan te passen dat het wel lukt. Dat is mijn voldoening in het vak.  

 

Diabetes

Ik werk met een persoonlijk dieet en zo nodig koolhydraat beperkt.    

 

Eet- en gewichtsproblemen

Vaak weet u al wat wel en niet gezond is, maar het ook doen. Met gesprekken gebaseerd op cognitieve gedragstherapie kunnen we verder komen in het oplossen van eet- en gewichtsproblemen.

 

Sondevoeding

Om de voedingstoestand te verbeteren en te handhaven wordt regematig gekozen voor sondevoeding. Vaak heeft de patient een behandeling in het ziekenhuis. Goede communicatie  met  de behandelaar in het ziekenhuis is daarom belangrijk. Om die rede is er in Friesland een netwerk opgericht TOFD ( transmuraaloveleg friese dietisten). Ik ben actief lid van dit netwerk.  

 

Ik sta ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici, ook ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.    

 

Dietist mag je jezelf noemen na het afronden van een 4-jarige HBO-opleiding voeding en dietetiek. Alleen als je voediende mensen behandeld en je voldoende bescholing volgt kom je in het kwaliteitsregiser.