Wie ben ik

 

Ik ben Manon de Boois, al 26 jaar heb ik ervaring als diëtist, waarbij ik werkzaam ben geweest in het ziekenhuis en de thuiszorg. Sinds 2008 werk ik als zelfstandig gevestigd diëtist. Alle werkplekken zijn leuk als diëtist. Invloed van voeding op de gezondheid en bij ziekte en medicatiegebruik blijft inspireren. In 1992 ben ik in Amsterdam afgestudeerd als diëtist, In 2013 heb ik de opgeleid orthomoleculaire voedingsleer en geneeskundige afgerond. Waarna ik mij heb aangemeld bij het MBOG.  

 

Mijn specialisatie ligt in de behandeling van:  

 

Maag- en darmproblemen

Maag- en darmproblemen als obstipatie en spastische darm/ prikkelbaardarmsyndroom (PDS). Om die reden ben ik (staat er nu 2 keer in) actief lid van het Netwerk diëtisten MDL (maag-, darm- en leverziekten van de beroepsvereniging voor dietisten (NVD), met als aandachtsgebied PDS en IBD (ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa). Mensen met PDS geven aan dat voeding klachten kan geven. Samen nagaan of andere voeding deze klachten kan verminderen is een uitdaging met resultaat. De methoden die daarbij gebruikt kunnen worden zijn het eliminatiedieet of FODMAP-dieet.   

 

PCOS

PCOS gaat vaak gepaard met insulineresistentie. Afvallen is dan vaak moeilijk.Om dit op een verantwoorde manier voorelkaar te krijgen is een andere samenstelling van de voeding nodig. Dit zo aan te passen dat het wel lukt. Dat is mijn voldoening in het vak.  

 

Diabetes

Ik werk met een persoonlijk dieet en zo nodig koolhydraat beperkt.    

 

Eet- en gewichtsproblemen

Vaak weet u al wat wel en niet gezond is, maar het ook doen...
Met gesprekken gebaseerd op cognitieve gedragstherapie kunnen we verder komen in het oplossen van eet- en gewichtsproblemen.

 

Sondevoeding

Om de voedingstoestand te verbeteren en te handhaven wordt regematig gekozen voor sondevoeding. Vaak heeft de patiënt een behandeling in het ziekenhuis. Goede communicatie met de behandelaar in het ziekenhuis is daarom belangrijk. Om die reden is er in Friesland een netwerk opgericht TOFD (transmuraaloveleg Friese diëtisten). Ik ben actief lid van dit netwerk.  

 

Ik sta ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici, ook ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.    

 

Diêtist mag je jezelf noemen na het afronden van een 4-jarige HBO-opleiding voeding en diëtetiek. Alleen als je voldoende mensen behandeld en je voldoende bescholing volgt kom je in het kwaliteitsregiser.